Beste lezer,

De introductie van Dutch Farmer Solutions (DFS) op 16 december 2019 in de Glazen Zaal in Den Haag is al weer een jaar geleden. En wat is er eigenlijk het afgelopen jaar gebeurd?

In het eerste kwartaal van 2020 heeft een aantal boeren de proefinstallatie in Spanje bezocht in aanwezigheid van een journalist van Nieuwe Oogst, die een helder artikel over zijn bezoek heeft gepubliceerd. Daarnaast hebben wij een onderzoek gedaan onder ruim 2.400 boerenbedrijven met de vraag ‘hoe het gesteld is met de mestverwerking op hun bedrijf’.
 
In het tweede kwartaal heeft DFS de mestverwerkingsinstallatie toegespitst op de regelgeving en mogelijkheden in Nederland. Verder zijn 106 boerenbedrijven, zowel varkenshouders als rundveeboeren, daadwerkelijk bezocht om de mogelijkheden tot plaatsing van het systeem te onderzoeken. Wij hebben een model ontwikkelt voor de DFS installatie, waarbij zowel de boer, als DFS een investering doet. En op 26 juni is de symbolische schop de grond in gegaan bij de eerste installatie in Nederweert Eind.

In het derde kwartaal is een subsidieaanvraag ingediend bij de Rijksoverheid. De totaaloplossing, die DFS biedt op de boerderij, valt helaas niet binnen de subsidievoorwaarden. Desondanks zijn wij gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de eerste installatie. In januari 2021 biedt de nieuwe ronde van subsidieaanvragen uitkomst. Daarnaast ontkomt ook DFS niet aan de Corona-epidemie. Vertraging in vrijwel alle geledingen binnen ons bedrijf. De afronding van de bouw van de eerste installatie zal in het voorjaar 2021 worden afgerond.

De eerste metingen zijn door TNO uitgevoerd en de voorbereidingen voor het uitrollen van het systeem in Nederland wordt gepland. In samenwerking met diverse wetenschappers, zijn wij actief om de installatie ook geschikt te maken voor boeren met een kleinere mestproductie.

Nu in het vierde kwartaal zijn wij vrijwel aan het einde van talloze gesprekken met de Rijksoverheid, provincies en gemeenten, inclusief semioverheidsinstellingen. Doorzetten is ons motto, en degenen die ons kennen, weten dat wij immer doorgaan. De wetenschappers hebben aangegeven dat ons systeem werkt. Nu nog enkele installaties afbouwen en TNO door laten gaan met meten. Onze drijfveer blijft het bieden van een oplossing die recht doet aan de boeren in ons land en de uitstoot van schadelijke elementen drastisch verminderd.
 
Wij wensen u, ondanks de beperkingen, een gelukkig Kerstfeest en een gezond en voorspoedig 2021.

En op één ding kunt u in 2021 rekenen. De nieuwe mestverwerkingsinstallatie van DFS is operationeel en in 2021 gaan wij verder met bouwen.

Namens het team van Dutch Farmer Solutions

Erwin de Groot

Erwin